Ubiquiti

WiFi poslovna rješenja – UniFi

Ubiquiti Networks je američka tvrtka osnovana 2005 godine. Asortiman proizvoda tvrtke sastoji se uglavnom od bežičnih uređaja dizajniranih posebno za mala i srednja poduzeća.

Vodeći niz uređaja je kombinacija inovativnih rješenja, suvremene tehnologije i atraktivne cijene. Svi ovi elementi osiguravaju savršenu podršku za korisnike kako bi se otklonile prepreke u komunikaciji.

Ubiquiti je univerzalno rješenje zasnovano na otvorenoj arhitekturi. Uporaba naprednih operativnih sustava kao što je Air OS u potpunosti omogućuje korištenje uređaja zasnovanih na njemu. Oni uključuju usmjerivače, preklopnike, bridge, stanice point-to-point, stanice point-to-multiple-point, a također sustave monitoringa CCTV.

Uređaji tvrtke Ubiquiti imaju mnoge jedinstvene značajke, kao što su podesivost kontrole propusnosti (upload/download podataka), PPPoE klijent, podešavanje širine kanala (5/10/20 MHz) i QoS za kvalitet usluge 802.11e. Interesantna funkcionalnost uređaja je također Softver Development Kit (SDK) koji omogućuje programski modificiranje i prilagođavanje opreme za specifične potrebe.

Kada je u pitanju Ubiquity Networks i njihova UniFi AC linija AP uređaja, na ovdašnjem tržištu, najzastupljenija indoor modela su novije generacije – UniFi AC LITE, UniFi AC LR, UniFi AC Pro.

UniFi AP AC LITE je uređaj namijenjen za pokrivanje manjih zatvorenih prostorija sa do 20 istovremenih korisnika mreže. Prema specifikaciji proizvođača, ovaj uređaj omogućva ukupni protok od 300 Mbps na 2.4 GHz, odnosno 867 Mbps na 5 GHz i domet od 122m. Međutim, ove performanse moguće je postići samo u idealnim uslovima, koji u stvarnosti gotovo nigdje ne postoje, jer u najvećem broju objekata postoje zidovi, druge prepreke različitog sastava, kao i drugi WiFi uređaji koji bitno umanjuju navedene performanse.

UniFi AP AC LR (Long Range) je po spoljašnjem izgledu gotovo identičan AC LITE modelu, s tim da je AC LR nešto veći i teži. Kao što se po samom nazivu može zaključiti (Long Range), radi se modelu koji, zahvaljujući boljoj anteni, omogućava nešto veći domet (prema specifikaciji proizvođača 183m), što samo po sebi ne predstavlja neku prednost ukoliko se ne može uspostaviti konekcija sa uređajem koji se nalazi na određenoj distanci od AP-a. S obzirom da ova „inovacija“ nije ugrađena ni u jedan drugi model osim ovoga, smatramo da se radi samo o promotivnom potezu Ubiquity Networks-a, kojim su pokušali da izdvoje jedan proizvod kao napredniju verziju AC LITE. Što se tiče ostalih performansi ne razlikuje se značajno od prethodnog pomenutog modela.

UniFi AP AC Pro je indoor/outdoor model, što znači da je namijenjen za upotrebu kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru. Radi se o naprednijem uređaju u odnosu na prethodna dva modela, koji omogućava nešto veći protok i istovremenu konekciju do 150 uređaja (prema specifikaciji proizvođača, taj broj je dosta veći, međutim, ponovo napominjemo da se radi o performansama u idealnim uslovima). Ovaj model je pogodan za veći kancelarijski prostor, hotele, škole, restorane i sl.

Od Cambium Networks opreme u ovom segmentu izdvojićemo model cnPilot E410, koji predstavlja unaprijeđenu verziju starijeg modela cnPiliot E400.

Ubiquity korisnicima UniFi AP uređaja omogućava upravljanje mrežom pomoću besplatnog software kontrolera koji se instalira na jedan od uređaja u mreži. Međutim, ukoliko je broj AP-ova veći od 15 potrebno je dodatno nabaviti i hardware kontroler Ubiquiti Cloud Key, što predstavlja dodatni trošak.

Ukoliko imate nedoumicu u izboru WiFi uređaja za Vaš poslovni objekat, slobodno nas kontaktirajte. Tu smo da Vam pomognemo pri izboru, tj. da Vam, prema procjeni Vaših potreba, damo preporuku za kvalitetno WiFi rješenje.

Meni 0 00.00KM